Styrketrening for livet

Av Bjørn Olav Thune og Thea Mehren Løvaas

Vi sitter i rommet som kalles for Bestestua for å få et innblikk i det som kalles for Shalam Kraftverket. Det er tre personer som er viktige i Kraftverket: Thor er mentor og Camilla og Andreas er treningsinstruktører. Jeg får høre at her i samtalerommet har det blitt delt både levd liv, smerter, håp og drømmer. Hvis veggene kunne tale, tenker jeg, men det er nettopp det som gjør at det er trygghet og fortrolighet. Det som blir delt her blir her inne. Et raskt blikk inn i treningsrommet hvor ordet DISIPLIN er skrevet på veggen, sammen med maleriet av et kors, sier meg at her har mange svettet.

Thor Solberg er den som har lengst fartstid i Shalam. Fortell, hva er tanken bak Kraftverket?

Årsak og virkning er det vi jobber med når vi har trening. Kroppslig øving er nyttig til noe, det står til og med i Bibelen, men vi trenger mer enn det siden vi også har en ånd og en sjel. Endorfiner som kommer av trening og det å få vekst i muskulaturen gjør at vi blir rustet til å gjøre en innsats i motgang. Når vi er sammen om samtaler og mat kommer den følelsen av at du sitter rundt leirbålet. Dette er konseptet

Andreas griper ordet: -Det er mye forsking på det med fysisk aktivitet og det å ha selvhjelpsgrupper. Det finnes så mange suksesshistorier på hva fysisk trening har gjort med mennesker, og hva selvhjelpsgrupper har gjort med mennesker. Så det vi har gjort, er å slå dette sammen. Opplegget er fysisk trening – samtale – måltid. Vi har treningsrommet vårt på Shalam hvor vi starter med fysisk trening. Direkte etter trening, har vi samtalegruppe, før vi spiser et godt måltid sammen.

Andreas legger vekt på at vi som mennesker består av både ånd, sjel og kropp. Kroppen behøver fysisk trening, sjelen berøres i samtalene, også i det relasjonelle, samspillet og fellesskapet. Ånden får næring av troen på Jesus. – Vi respekterer alles tro. Vi skal ikke prakke noe på noen. Vi ber for dem som ønsker det og for gruppa, men det er svært viktig for oss med respekten på hverandre. I lovverket er det jo også lovpålagt at du skal kunne velge ut fra det åndelige i et behandlingsforløp, løfter Andreas fram. De tilbringer mye tid sammen, det tror han er viktig. De er sammen 3,5 timer på mandager, og 2-3 timer på fredager. Noen kommer innom oftere og blir her lenger. Kontinuitet, samhold og fellesskap betyr mye. – Det å kunne ha et sted hvor vi kan snakke sant om livet og dele hva vi kjenner på. Vi tror at det er noe helbredende i det. Ikke minst har vi troa vår på Jesus i bunnen, som er bærebjelken. Vi tror at Gud sender mennesker til oss. Vi ber om at han skal sende mennesker til oss, så er vi her for å betjene dem.

Treningsrom

Hvem kan være med?

-Tilbudet vårt er for alle fra 18 år og oppover, både menn og kvinner. For de som har et rusproblem, eller er pårørende. Vi skriver kontrakt med alle som kommer inn. I den kontrakten forplikter de seg, det betyr at det som blir delt i gruppene er taushetsbelagt, og at vi kan ta urinprøver.

Dette er samkjørt med Shalam Rehab i samme bygg. Derfor er vi nødt til å ha strengere regler når det gjelder rus. Kraftverket fungerer også som et ettervern. Det er ingen tidsbegrensning. Noen er her i 1 måned, mens andre har vært her i flere år. Vi har satt et maks antall på 20 personer. Det er ikke et lavterskeltilbud som du kan droppe innom, men du må følge opplegget. Her kan det også være folk som er på soning gjennom kriminalomsorgen. Dette er også åpent for studenter, ansatte og frivillige i Shalam å delta på. Da får de kjent på det selv, og får et helt annet innsyn.

Camilla skyter inn: -Det handler også om ensomhet/utenforskap for de som trenger noe i hverdagen. Forebygging av helsa er viktig. Fysisk trening er forebyggende ift. depresjon, livsstilsykdommer og inaktivitet. Forsvarsverket vårt er mer nede direkte etter trening, da kan man ta litt tak i det som er på innsiden. Vi ser og erfarer selv at ved å bruke kroppen fysisk, har vi bedre utbytte av samtalegrupper. Mange har vært i rus og andre utfordringer med relasjonsskader, tillitsbrudd osv., og da er dette med på å slipe deg og bygge tingene opp igjen. Det må til for å få til en endring. Camilla ser at de som holder dette kontinuerlig, er de som får best resultater. Da kan de følge dem opp, sende ut meldinger og minne om treninger og møter de kan bli med på. De har også tilbud om enkeltsamtaler som de gjør vi mye av, både med beboere på Rehab og med deltakere i Kraftverket.

Hvordan får dere midler til dette arbeidet?

-Av og til tar vi på oss flytteoppdrag, hvor vi tar med oss deltakere fra Kraftverket. Vi var i forrige uke og tømte et hus for søppel. I slike settinger er vi bevisst på at vi representerer Shalam. Da er vi opptatt av at slike oppdrag kan tjene inn til Kraftverket. Ønsker noen å støtte Kraftverket kan en gave øremerkes til Kraftverket. Engangsstøtte eller fast giver til Shalam er alltid kjærkomment. Vi trenger penger til oppussing og nytt treningsutstyr. Vi har avslutninger for personer som skal videre. Det går ingenting inn til Kraftverket, kun penger ut hver uke. Noen gir også av sin tid.

Hva motiverer dere?

Her er svarene mange: -Vi brenner for å se mennesker reise seg, og mennesker som vil noe. Å se at mennesker er motiverte, spesielt de fra Rehaben vår, er oppmuntrende. Å se at de kan komme seg til hektene er flott. Å bli møtt av noen som bryr seg i en samtale, lytte til dem, å hjelpe de til å komme i gang med trening. Tenk å få bidra til å få et bedre selvbilde. Rus, dårlige vaner og avhengigheter må man ofte bytte ut med noe annet, og noe som er positivt. Videre hevder begge at det å sette ord på følelsene sine, klare å få tak i seg selv og hva de kjenner på, er en viktig faktor. – Det er derfor mange sliter med rus, fordi de aldri har jobbet med dette. I Kraftverket kan de lære seg de tingene og få noen verktøy. Her og nå-gruppa på mandager er et slikt verktøy der vi snakker i jeg-form.

Andre stikkord for hva som motiverer er: Bra miljø, samhold som er oppløftende for folk. – Vi heier på hverandre. De opplever den tryggheten, kjærligheten, og det er spesielt for mange her på Shalam.

Vi har tilbud til beboerne våre at de kan få massasje (av ansatt), da kan vi ta med beboere dit. Vi har tidligere hatt samarbeid med Aquarama, da har vi hatt med gruppa fra Kraftverket og rehabiliteringen vår dit for å svømme.

Hva gjør det med dere etterpå å samles rundt måltid?

Etter en hard trening er forsvarsmekanismene nede og det er lettere å dele og ta tak i det som er på innsiden av oss i samtalegruppa. Så kommer vi sammen og spiser i kafeen, da er det kun for oss i gruppa. Det blir som sosial trening, senkede skuldre etter å bli fysisk og psykisk sliten. Nå har vi en frivillig som kommer til oss disse dagene og tilbereder varm mat til oss.

Stabilitet rundt måltidet, å få i seg næringsrik mat er et pluss. Vi tenker at hele opplegget vi har, skaper en struktur i livet til deltakerne. I et recovery-perspektiv rommer vi veldig bredt. Vi får frem ressursene, og jobber med likhetsperspektivet, at vi ikke forskjellsbehandler hverandre. Vi som trenere er med på lik linje med deltagerne og trener og deltar i samtalegruppa. Vi har lang erfaring med å trene mennesker, og det er en lidenskap for oss. I samtalegruppene er vi deltakende, det tror vi skaper trygghet. Vi er samtidig bevisste på balansen.

Etter dette møtet med de tre trenerne som gir trening for livet på flere områder, slår det meg at Kraftverket er noe veldig mange kunne hatt godt av. De fortjener all støtte!

Likte du denne artikkelen?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest
×
×

Cart