Fra fengsel til frelse

Av Natalie Hognestad -24. desember 2021

Andreas sin oppvekst har vært preget av rus og kriminalitet.
Han kom tidlig i livet inn i feil miljø, som resulterte i mange turer inn og ut av fengsel. Nå har han et nytt liv hvor Gud er sentral i hverdagen.

EN TUNG OPPVEKST

Allerede da Andreas var seks år gammel gikk faren bort etter en overdose. Hverdagen hans har siden den gang vært sterkt preget av rus, kriminalitet og dårlige valg. Moren var mye inn og ut av rusmiljøet, og han forteller til Sørnett at han i tidlig alder måtte ta ansvar for familien.
– Ettersom jeg ble mannen i huset så levde jeg ikke med så mange regler, og lærte derfor ikke noe om gode verdier. Det var mye rus og alt føltes utrygt.

Med en tung hverdag innenfor husets fire vegger, så førte dette til at han fikk sinneproblemer og var mye i trøbbel på skolen.
– For å få utløp for sinnet så begynte jeg å sloss mye i skoletiden, og jeg ble stemplet som en bråkmaker.

Mishandlet i fosterhjemmet

Da Langeid var 10 år bestemte moren seg for å ta tak i livet, og begynte i behandling for å bli rusfri. Han og den to år yngre lillesøsteren flyttet til en fosterfamilie mens moren fikk den hjelpen hun trengte.
– Vi hadde det overholde ikke bra i det fosterhjemmet. Jeg ble fysisk og psykisk mishandlet.

Da han fylte 14 år ringte han barnevernet og fortalte at han ikke kunne bo i fosterhjemmet lenger.
– Jeg husker jeg ringte inn og sa at om dere ikke får meg vekk herfra, så dreper jeg min mor.  Og da kom de med en gang og hentet meg. Etter dette så flyttet jeg inn med en fyr som var sammen med ei som jobbet i barnevernet. Dette var jo en nødløsning. Men det var heldigvis på Justvik, og her hadde jeg alle vennene mine.

Både Langeid og lillesøsteren har i tiden etter perioden i fosterhjem slitt med PTSD. Han forteller at han personlig opplever at Gud har helbredet han fra både ADHD og PTSD.
– Det å ha posttraumatisk stress er helt forferdelig, men jeg opplever at jeg ikke lenger er noe preget av det.

Et nynazistisk broderskap

Da Langeid flyttet til Justvik kom han fort inn i feil miljø. Tenåringen hadde nemlig sklidd inn i et nynazistisk miljø. Han forteller at på den tiden så var dette området sterkt preget av rasisme.
– I dette miljøet så fikk jeg utløp for all den aggresjonen jeg hadde inni meg. Det var så mye slåssing og vold, og der og da så passet deg meg veldig. Jeg fikk en tilhørighet og var en del av et etterlengtet broderskap.

Gjengen var satt sammen av Langeid sine beste kompiser som hadde et svært tett bånd.
-Den gjengen vi var på Justvik var også veldig voldelig. Det var så ekstremt at det var enkelte plasser vi ikke fikk lov til å oppholde oss.

Ettersom de ble utstøtt fra samfunnet så fant de andre nynazistiske grupper som de vanket mye med, både i Vågsbygd og i Vennesla. I tiden som gikk så eskalerte det seg til mange voldshendelser, og det de gjorde ble bare grovere og grovere.
– Jeg kunne nesten like så godt nesten vært i fengsel for drap når jeg ser tilbake på det. Vi var altså så grove.

Alkoholen fikk frem det verste

-Jeg tålte jo ikke alkoholen. Når jeg drakk så ble jeg så voldelig. Og jeg fikk min første dom som attenåring, og satt inne for vold. Fra jeg var 14-18 år hadde jeg vært på glattcella og tatt av politiet alt for mange ganger, og hadde fått flere sjanser før jeg til slutt ble satt i fengsel.

Andreas Langeid. Foto: Natalie Hognestad

Etter mange voldsdommer og mye inn og ut av fengsel, begynte Langeid med rusmidler i en alder av 20. Han prøvde amfetamin for første gang, og forteller at han følte en avhengighet, og var hekta.
– Det er rart å si det, men jeg var plutselig ikke voldelig lenger da jeg ruste meg på amfetamin. Jeg ble mer kriminell. Jeg kom inn i et MC-miljø og utførte kriminelle handlinger der.

– Shalam har aldri gitt meg opp

I 2009 sonet Langeid en dom ved Evje fengsel. Under soningen fant han ut at han ønsket en forandring, og søkte seg inn på et rehabiliteringsprogram. Der fikk han sonet det siste av dommen. Det var på denne tiden han kom i kontakt med stiftelsen, Shalam. Han forteller at under rehabiliteringsprogrammet og i tiden etterpå har Shalam vært utrolig viktig for han.

Shalam er en plass for alle. Et trygt sted å bli kjent med nye mennesker i et rusfritt miljø. Foto: Natalie Hognestad

I 2018 fikk Langeid en dom for å ha drevet med vinningskriminalitet, kjøring uten lappen og ha kjørt fra politiet. Han forteller til Sørnett at i tiden før han røk inn i fengslet så hadde de det vanskelig hjemme. Han drev med rus og kriminalitet,  og var mye borte mens han hadde kone og barn hjemme.
– Da dette pågikk da var kona mi lei. Og det forstår jeg, for jeg valgte jo rusen over hun. Det var nesten så hun ga meg opp. Men jeg husker hun fortalte meg at hun ba til Gud om at jeg skulle få hjelp.

Da han kom inn i fengslet så fortalte han advokaten sin at han hadde en viktig melding som måtte komme frem til kona.
– Jeg husker at jeg satt på glattcella, også kommer advokaten min inn. Da sa jeg til han at han måtte fortelle til kona mi at hu er verdt det. Da han fortalte dette til hun, da fikk hun et håp.

Da han skulle sone straffen så sendte lillesøsteren hans med en andaktsbok som han kunne ha som en trygghet i fengslet. Han leste denne regelmessig og begynte å be. Sammen med en kamerat i fengslet så hadde de morgenbønn. Han hadde en liten tro, men hadde enda ikke hatt noen opplevelser hvor Gud hadde berørt han. Han forteller at etter hvert la ting seg litt til rette.

Jobber daglig for at andre skal få en bedre hverdag
Et av de mange tilbudene Shalam tilbyr er noe som heter Kraftverk recovery. 

Treningsrommet til Kraftverk recovery. Foto: Natalie Hognestad

Her samles en gjeng med menn som ønsker å ha et sosialt treffpunkt hvor de kan trene sammen, og ha gode samtaler om livet.

– Her kommer man uansett om man er edru, full eller rusa. Vi dømmer ingen. Vi har funnet ut at ved å slite seg ut først med trening, for så å ha de viktige samtalene om livet, det er helbredene, og det er for alle.

 

OPPLEVDE Å BLI FRELST

Andreas lever et kristent liv og jobber for den  kristne stiftelsen, Shalam. Denne bibelen ligger på kontoret der.
Foto: Natalie Hognestad

Etter å ha sonet staffen sin i 2018 hadde han en samtale med svigerfaren som har endret livet totalt. Han ble nemlig oppfordret til å prøve noe nytt, og å dra på et møte i filadelfiakirken.
– Under dette møtet da jeg ble bedt for, så opplevde jeg at jeg ble møtt av Gud, og fylt av den hellige ånd. Og fra denne dagen så forandret livet mitt seg helt.

Langeid forteller at etter denne opplevelsen så tok Gud bort russuget som han hadde kjempet så hardt for å ikke ha. Alt som het avhengighet og dragning mot rus var borte.
– Tenk at dette suget etter rus var så sterkt at jeg valgte å gå fra barna mine for å ruse meg, det var helt borte. Gud tok det dirkete bort, og jeg har ikke hatt et sug etter rus på over tre år. Jeg sier ikke at Gud gjør dette for alle, men for meg skjedde dette.

Han forteller videre at følelsen han fikk under hendelsen kan beskrives som fred og glede inni seg, og at det i tillegg ble tent en brann for han som ikke har sluknet.
– Noen opplever kanskje at det slukner litt, men for meg føler jeg denne brannen stadig vokser i meg. Og ikke minst troen min. Jeg er så takknemlig for hva Gud har gjort i livet mitt, og for hva Han gjør i livet mitt.

Ble kristen før soningen
Olaf Theodor Messel var i likhet som Langeid i gjengmiljøer, og har en fortid preget av rus og kriminalitet. I 2012 ble han kristen før han skulle sone voldsstraffen sin. Les mer om Messels historie her.

BA OM TILGIVELSE

Noen måneder etter å ha blitt frelst møtte Langeid på en mann som han og en kompis hadde utført vold mot tidligere. Langeid gikk bort til mannen og ba om tilgivelse for det han hadde gjort. Han ble tilgitt, men den fornærmede fortalte at han ble nødt til å anmelde hendelsen ettersom han slet med mye smerter i ettertid.

– Jeg hadde jo banka han. Skikkelig også. Så fortalte jeg han at han måtte gjøre det som han følte var rett, men jeg ønsket og be om tilgivelse. Etter dette ble jeg anmeldt og kalt inn til avhør.

Løy i avhør og anket dommen
Da Langeid kom inn i avhøret nektet han for alt og løy. Han ble dømt, og fikk et år i fengsel. Han ble dømt sammen med en kamerat som også hadde vært med på å utføre vold. Det var kun Langeid som anket dommen, og forteller at han fikk en beskjed fra Gud om å fortelle sannheten bak voldsepisoden.

–  Først måtte jeg fortelle sannheten til alle jeg hadde løyet for. Jeg hadde jo fått inn kollegaer som vitnet for meg, og jeg ba de om tilgivelse.

Han erkjenner at ved å fortelle sannheten og høre på hva Gud hadde gitt han beskjed om, så fikk han en mildere straff. Han hadde sett for seg at han skulle tilbake i fengsel, men i stedet så fikk han to nye år i et rehabiliteringsprogram han hadde vært en

Fra scenen i Shalams kafe. Foto: Natalie Hognestad

del av tidligere. I tillegg måtte han betale erstatning til den fornærmede. Denne dommen soner han fortsatt, og er ikke ferdig før i 2023. Rehabiliteringsprogrammet tilbyr en soning der kravet er at du er nykter og regelmessig tar urintester, og går til møter. På denne måten kan man leve et mer normalt og rusfritt liv mens man soner en straff.

– Jeg opplevde at Gud velsignet meg med dette. Og det at jeg fortalte sannheten og gjorde opp for meg, det er Guds måte å tilgi meg på. Jeg har fått lov til å få jobbe på Shalam og har i tillegg blitt en god far.

Gud og Jesus er sentrale i hverdagen

Da Sørnett spurte Andreas Langeid om han trodde Gud hadde tilgitt han for alt det vonde han har gjort tidligere var svaret klart.
– Ja. Jeg kjenner at Gud har tatt alt det onde vekk fra meg.

– Jeg kan jo ikke gjøre noe med det som har skjedd, men kun det som skjer i dag og i tiden fremover. På samme måte som Gud tok vekk rusavhengigheten min, så tok han bort alt det elendige jeg har gjort, og har tilgitt meg.

Likte du denne artikkelen?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest